הבית על הרכס

הבית על הרכס

מאפייני השטח הממוקם על רכס מדרוני ביישוב במרכז הארץ, היוו אתגר תכנוני ויצירתי לאדריכלים טל שפיגלמן ועופר סלינס. התוצאה: בית משפחה נעים וייחודי בסגנון ניאו–קלאסי

מאת: שחר בן-פורת (צילומים: רן ארדה)
Designer סגנון חיים

"אנחנו לעולם מגבשים שפה ברורה עם הלקוח, על מנת להימנע מעירוב סגנונות", מסביר האדריכל טל שפיגלמן את ה"אני המאמין" המנחה את רדמארק אדריכלים, המשרד שהקים בשנת 2005 עם האדריכל עופר סלינס. המשרד מתמחה בבנייה פרטית, עיצוב פנים, ובנייה רוויה, ומספק תחת קורת גג אחת שירותי תכנון, עיצוב פנים וניהול פיקוח. בשיתוף הפעולה בין שפיגלמן לבין סלינס, אחראי שפיגלמן על האדריכלות והתכנון במשרד, בעוד סלינס מנהל את הפרויקטים.

במסגרת השירות המסופק ללקוחות ניתן מענה לכל התהליך, משלב התכנון האדריכלי ועד מסירת המפתח, כאשר הם מבצעים את מכרז הקבלנים ומנהלים את הליך הבנייה. "היכולת שלנו לחקור לעומק את מגוון הפתרונות עבור הסגנון שמבקש הלקוח, ולהביאו לידי ביטוי בצורה נעימה ומאופקת, תחת משמעת ביצוע קפדנית – היא הייחוד שלנו".

זיקה טופוגרפית

בבואם לתכנן את הבית על הרכס, הם התבקשו ליצור בית עבור זוג עם שלושה ילדים המתקרבים לגיל צבא. בעוד שהתוכנית לבית לא כללה בקשות יוצאות דופן, הרי שהמגרש עצמו יצר אתגר תכנוני. מדובר ב-1.25 דונם על מדרון, בישוב מבוקש במרכז הארץ, שעליו נבנה בית בשטח 370 מ"ר.

"כאשר התחלנו בתהליך התכנון, היה ברור שהאתגר הגדול העומד בפנינו הוא טיפול בטופוגרפיה המדרונית", מסביר שפיגלמן. "הכניסה למגרש מהרחוב גבוהה משמעותית מקצהו השני, ולכן מדובר בסיטואציה חריגה יחסית לישוב. במקביל, אפיון צורכי המשפחה דרש הפרדה בין אגף אירוח, אגף שינה להורים ואגף נפרד לילדים המתבגרים, כאשר לכל אחד מהאגפים נדרשנו לתכנן גישה ישירה אל הגינה רחבת הידיים".

על מנת לחבר את חללי הבית לגינה, תוך התייחסות מכבדת לטופוגרפיה, תוכנן הבית הפוך מהנהוג – חדרי הילדים מוקמו בקומה התחתונה, בעוד ששאר החללים תוכננו בקומת הכניסה. זאת, תוך יצירת חשיפה מלאה של כל הקומות לגינה פתוחה, תוך הפרדה מלאה לכל אחד מחלקי הבית על פי השימוש וצורכי הפרטיות.

הכניסה לבית היא על גשר תחת בריכת שיקוף, חלל המספק אור ואוויר לסלון תחתון, אשר משרת את הילדים כאזור בילוי וחלל אירוח, ומשרה אווירה ייחודית ונעימה. עם הכניסה לבית קיים מבט סימטרי לחלוטין אל הסלון ופינת האוכל, ובהמשכו אל חלון גדול הפונה לגינה ומשרתת את אותם חללים. המטבח צמוד לפינת המשפחה, אשר פונה גם היא אל הגינה, ויחידת ההורים קיבלה את האזור הפרטי ביותר בבית, כאשר גם היא צופה, מנקודה גבוהה במיוחד, אל הגינה והבריכה.

"הבית מתפקד כספירלה", מסביר שפיגלמן. "בקומת הכניסה נמצאים חדר ההורים, הסלון, המטבח, פינת האוכל וחדר המשפחה. כאשר יורדים חצי קומה מגיעים לבריכה, אליה יש גישה מכל חלקי הבית. ניצלנו את המדרון על מנת ליצור בריכת 'אין סוף', הגולשת במפל בכל אורכה לכיוון הירידה. כאשר יורדים חצי קומה נוספת, מגיעים למפלס חדרי הילדים, הכולל יציאה לגינה. הגינה תוכננה כך שככל שמתקרבים לבית, היא משלבת יותר אזורים מרוצפים, בעוד שהגינה הצמודה לחדרי הילדים היא גינה המשלבת כל כולה דשא. במפלס הנמוך ביותר קיימת גינת נוף, הכוללת עצי פרי רבים, לשימוש בעלי הבית".

עידון קלאסי

הסגנון האדריכלי שנבחר עבור הבית הוא סגנון ניאו-קלאסי. בהתאם, משלב הבית אלמנטים עיצוביים שמקורם בסגנון הקלאסי, כגון הפיתוחים באזור המפגש עם הגג והמסגרות סביב החלונות. זאת במקביל לבחירה בהעמדה הסימטרית של הבית.

שפיגלמן מספר: "הטרידה אותי העובדה שכאשר מתהלכים בשכונות היוקרה, רואים מאמץ מוגזם של הבתים להיות 'מעוצבים', הבא לידי ביטוי בשילוב של פתרונות קישוטיים רבים ובלתי הרמוניים. הייתה לי הרגשה שמאפיינים אלה אינם מתאימים, ולכן ביקשתי מהלקוחות לשאוף לפתרון מעודן. הם נענו להצעתי, ובחרנו במעט אלמנטים, עליהם חזרנו ברחבי הבית, כדי ליצור פתרון מאופק".

העובדה שהבית הוא חד-קומתי תרמה גם היא לסגנון המאופק, מוסיף שפיגלמן. "ברגע שהחזית יותר נמוכה, הבית יושב על הקרקע בצורה פחות מתיימרת. את האגפים הרחוקים השארנו חד-קומתיים, אך את אזור הסלון ופינת האוכל, שהם חללים גדולים יותר, הגבהנו. כך קיבלנו חלל מותאם בפרופורציה, היוצר תחושה נעימה. הייתה לנו הזדמנות להדגיש את מרכז הבית תוך יצירת חתך ייחודי ונעים, מבלי להגביה את הבית יתר על המידה". התוצאה בהתאם.


www.redmark.co.il
אלומיניום: א.ש. אלומיניום מערכות אלומיניום מתקדמות

תגובות

Comments are closed