חלומות בכרם

חלומות בכרם

בלב ליבה המתחדש של שכונת כרם התימנים בתל אביב, על-פני מגרש קטן ששטחו לא עולה על 150 מ"ר, תכנן האדריכל טל אוחיון "וילה עירונית" המשתרעת על-פני 3.5 קומות מעל קומת מרתף, המשתלבת בסביבה העירונית באופן רגיש וייחודי

מאת: שחר בן-פורת (הדמיות: סטודיו בונסאי - אורי קיטה)
Designer סגנון חיים

    האדריכל טל אוחיון
    (צילום: יח"צ)

"כאשר פנו אליי הלקוחות, הגרים בחו"ל, הם ביקשו שאתכנן עבורם בית, אשר ישמש אותם בביקורים התדירים שלהם בארץ. הבחירה שלהם בשכונת הכרם נבעה מאהבתם לאזור בעל המרקם, האווירה והאופי הייחודיים, כך שתכנון בית באזור זה הייתה עבורם לא פחות מהגשמת חלום", מספר האדריכל טל אוחיון. "עוד לפני תחילת התכנון נתבקשתי לסייע ללקוחות בבחירת המגרש המתאים מבין מספר חלופות שעמדו על הפרק, תוך בחינת הפוטנציאל התכנוני הגלום בכל מגרש, ומציאת מגרש אשר יענה באופן הטוב ביותר לדרישות הפרוגרמטיות.

"הסיורים ברחובות הכרם, בחיפושים אחר מגרש מתאים, הפכו לחלק חשוב בלמידת המרקם האדריכלי של השכונה", מסכם אוחיון, אשר משנת 2000 מתכנן ומעצב פרויקטים פרטיים ומסחריים בסטנדרט גבוה, ביניהם בתים פרטיים ווילות אורבאניות, במשרדו הנמצא בקיבוץ גליל ים.

תכנון הבית שומר על אופי הבינוי הקיים בשכונת הכרם, קרי בתים עם קירות משותפים התוחמים חצרות פנימיות פרטיות, כאשר החזית הקדמית מוצנעת יותר, בעוד שהחזית הפונה לחצר האחורית הפרטית נפתחת ככל שניתן בוויטרינות גדולות, וחושפת את פנים הבית לחצר ולהיפך. השפה העיצובית של הבניין מהווה אינטרפרטציה מודרנית לאדריכלות המאפיינת את האזור, תוך שימוש בחומרי גמר מסורתיים באופן ובעיבוד עכשווי רגיש ומסוגנן.

גודל המגרש, 150 מ"ר בלבד, צורתו והגבלות הבינוי בשכונה, הולידו וילה עירונית בשטח כולל של כ-400 מ"ר, המשתרעת על-פני 3.5 קומות מעל קומת מרתף. האתגר שעמד בפני אוחיון – לתכנן בית יוקרתי מרווח ומרשים בגודל קומה מקסימאלי של 80 מ״ר ורוחב חלל פנימי הקטן מ-5 מטר – הוביל אותו לתכנון קפדני המייעד לכל קומה פונקציה שונה, תוך שמירה על הקשר והנגישות הקלה בין הקומות.

מערכת רפפות ניידות מאפשרות שליטה על ההצללה והפרטיות

קומת המרתף, הנפתחת לחצר אנגלית קטנה, כוללת חדרי אירוח, בר, חדר כושר ואת אזורי השירות של הבית. קומת הקרקע כוללת את החניה, מבואת הכניסה ואזור אירוח פנימי, הנפתח לחצר האחורית, המשמשת כגינת אירוח אינטימית וייחודית, והנמצאת בפועל מעל גג המרתף. הקומה הראשונה מהווה את קומת המגורים והיא משלבת את הסלון, פינת האוכל והמטבח. חלל זה נפתח למרפסת הפונה לחצר האחורית.

הקומה השנייה תוכננה כיחידת השינה של בעלי הבית, הכוללת גם חדר ארונות וחדר אמבטיה, כאשר גם אזור השינה נפתח למרפסת הפונה לחצר האחורית. הקומה השלישית והאחרונה היא למעשה חצי קומה, המשלבת חלל אירוח, מרפסת גג ובריכה, המשקיפה על כל השכונה.

המעבר בין הקומות נעשה בעזרת מעלית, אשר מהווה חלק מהעיצוב הייחודי של החזית האחורית בשילוב עם המרפסות והוויטרינות הרחבות. במקביל למעלית תוכנן גרם מדרגות ממתכת, הנחשף להולכי הרחוב מבעד לחלון הקיים לגובה חלל המדרגות.

מערכת רפפות ניידות מאפשרות לדיירי הבית לשלוט, הן על כמות ההצללה הנדרשת בשעות השונות של היום והן על כמות החשיפה לחוץ, בהתאם לצורך בפרטיות. מערכת זו הופכת את החזיתות לדינמיות, בעלות יכולת להשתנות באופן תמידי, כך שבכל פעם המבנה יראה ייחודי ואחר.

הכניסה המקורה לבית, שתוכננה כגומחה בעלת דפנות העשויות ברזל שחור, בולטת מסרגלי העץ המחפים את קומת הקרקע הפונה לרחוב. משלים את התמונה גוף תאורה סמוי, השופך אור על סרגלי העץ והכניסה עם רדת החשיכה, ומהווה תאורת רחוב ייחודית עכשווית למבנה.

תגובות

Comments are closed